Chorobę wrzodową leczy się farmakologicznie w połączeniu z odpowiednią dietą. Dieta jest czynnikiem wspomagającym i przyśpieszającym leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby oraz zapobiega nowotworom.
Dieta powinna być dostosowana indywidualnie do stanu chorego i jego upodobań smakowych. Zastosowanie ma tutaj dieta łatwo strawna, oszczędzająca.

Zasady diety w chorobie wrzodowej

      Wielu badaczy uważa, że nie ma konieczności stosowania diety ograniczającej w niepowikłanej chorobie wrzodowej. Restrykcyjna dieta jest konieczna tylko w okresach zaostrzeń choroby a w okresie remisji wystarczy tylko wykluczyć z diety te produkty i potrawy, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.



PRODUKTY WSKAZANE I NIEWSKAZANE
w okresie rekonwalescencji (po ustąpieniu silnych objawów)

GrupaRodzaj produktu Nazwa produktu
wskazaneniewskazane
1Pieczywojasne, czerstwe,pszennerazowe, świeże, żytnie
Mąkapszenna, ziemniaczana, kukurydziana, razowa, żytnia
Makaronymakaron „nitki” grube makarony
Kaszadrobne i grube przetarte: grysiki, jęczmienne, ryż, tapioka, sago, kasza krakowska kasze grube nie przecierane, jaglana oraz gruba gryczana
2Mlekoświeże, świeży kefirzbyt kwaśne przetwory mleka, maślanka
Serytwarogowe niekwaśne dojrzewające, topione, kwaśne twarogowe
3Jajacałe jajka, białka, żółtka duże ilości żółtek
4Mięsochude gatunki mięsa: cielęcina, konina, kura, indyk, gołąb, królik, gołąb, perliczkatłuste gatunki: wieprzowina, wołowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna, flaki, nerki, wątroba, ozorki i inne podroby
Rybychude: dorsz, sandacz, szczupak, lin, karaś, leszcz, flądra, pstrąg tłuste, marynowane: śledź, węgorz, łosoś, sardynki, szproty, konserwy
Wędlinyw ograniczonej ilości chude: szynka, polędwica, dietetyczne parówkitłuste, pikantne: kiełbasy, pasztety itp.
5Masłoświeże, na surowotopione, solone, nieświeże
Śmietanaśmietanka, niezbyt kwaśna śmietana zbyt kwaśna śmietana
6Inne tłuszcze W ograniczonej ilości tłuszcze roślinne, miękkie margaryny (np. Słoneczna, Sawa, Tina, Kama, Flora itp.), oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowysmalec, słonina, boczek, margaryny twarde, olej rzepakowy
7Ziemniaki gotowane w postaci puree gotowane i podawane w całości, pieczone, smażone
8Warzywa i owoce obfitujące w wit. C Niewielka ilość owoców w postaci rozcieńczonych przecierów lub soków, owoce jagodowe, owoce dzikiej róży kapusty, kalafiory, zbyt kwaśne owoce, owoce ze skórkami i pestkami
9Warzywa i owoce bogate w karoten W ograniczonych ilościach marchew, dyniafasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, szpinak
10Inne warzywa i owocew ograniczonych ilościach przeciery i soki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, morele, oraz włoszczyzna w niewielkich ilościach kalarepa, pietruszka i seler w dużych ilościach, rzodkiew, czereśnie, gruszki, rabarbar, wiśnie, śliwy
11Strączkowe suche -------- wszystkie gatunki
12Cukier i słodycze w ograniczonych ilościach, cukier, miód, marmolada, soki owocowe na cukrze dżemy z pestkami, konfitury, oraz słodycze w nadmiarze i w zwykłych ilościach
13Przyprawy łagodne: koperek, zielona pietruszka, cynamon, wanilia, sok z cytryny, ostre: pieprz, ocet, papryka, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, cebula, czosnek, szczypiorek, kostki bulionowe, sól w większych ilościach
14Używki słaba herbatakawa prawdziwa, napoje alkoholowe, czekolada, napoje gazowane


POTRAWY WSKAZANE I NIEWSKAZANE

Lp. Rodzaj produktu Nazwa potrawy
wskazaneniewskazane
1Napojesłaba herbata, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki rozcieńczone, napoje mleczno – owocowe, mleczno – warzywne, wody mineralne nie gazowane mocna herbata, kawa prawdziwa, napoje gazowane, wszelkie zimne płyny, napoje alkoholowe, kwaśne napoje mleczne, maślanka, kumys,
2Pieczywoczerstwy chleb pszenny, bułki, , sucharki rozmoczone, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżoweWszelkie pieczywo świeże, graham, chleb żytni, pieczywo chrupkie
3Dodatki do pieczywa masło, jaja na miękko, jajecznica na parze, twaróg, pasta z cielęciny, drobiu, w ograniczonych ilościach: chude wędliny (szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce), dżemy bez pestek, ewentualnie marmolada i miód jeśli chory toleruje, sery dojrzewające, topione, tłuste, kwaśne, pozostałe wędliny, salceson, kiszka, pasztetowa, konserwy, dżemy z pestkami, jaja na twardo,
4ZupyMleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, rosół jarski, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zupy podprawiane zawiesinami, zaciągane żółtkiem, łagodneTłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony; nieprzecierane
5Dodatki do zup grzanki, bułka, kasza manna, jęczmienna i ryż rozklejony, lane ciasto, kluski biszkoptowe, francuskie, makaron nitki, ziemniaki pureegrube makarony, grube kasze, łazanki, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowy, jaja na twardo
6Potrawy z mięsa mięsa gotowane, budynie, pulpety, pieczeń w pergaminie, potrawki mięsa smażone, pieczone w zwykły sposób, nie rozdrobnione
7Potrawy półmięsne budynie z mięsa i kasz, makaron nitki z mięsem, risotto, zapiekanki, pierogi, naleśniki, krokiety, gołąbki
8Potrawy z drobiu budynie, gotowane, mielone, potrawki, pulpety smażone, pieczone i duszone w zwykły sposób, gotowane nie rozdrobnione
9Potrawy z ryb ryby z wody, pulpety, budynieryby smażone, marynowane, wędzone
10Potrawy z jaj jaja na miękko, jajecznica na parze, omlety na parze, suflety gotowane na twardo, smażone
11Potrawy z warzyw Warzywa z dozwolonych gotowane, przetarte, podprawiane zawiesinami lub oprószane mąką, soki surowe lub gotowane rozcieńczone, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki surówki, warzywa gotowane nie rozdrobnione
12Potrawy z mąki ciasta zarabiane w misce, lane ciasto, kluski biszkoptowe, pierogi leniwe, makaron „nitki” ciasta zarabiane na stolnicy, smażone; kluski kładzione, naleśniki, krokiety
13Potrawy z kasz Kasze rozklejone, grube przetarte, budynie z kasz Kasze na sypko, grube nie przecierane, zapiekanki, potrawy smażone
14Sosy mleczne, śmietankowe, podprawiane zawiesinami, łagodne: koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowytłuste, zasmażane, na tłustych rosołach, pikantne, grzybowe
15Desery kompoty z zalecanych owoców przetarte, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie, kisiele mleczne, desery mało słodzone, przeciery z owoców gotowanych lub pieczonych, soki rozcieńczone tłuste ciasta, torty, kremy, desery z używkami, orzechami, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym


PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY DLA DIETY WRZOWOWEJ >>tutaj